Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016



«ΓΙΟΡΤΕΣ , ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ»,
Της Κατερίνας Τζωρτζακάκη, ψυχολόγου/συγγραφέα

            Οι φετινές γιορτές βρίσκουν τη χώρα στην ίδια άσχημη, ίσως και χειρότερη κατάσταση. Με δυσκολίες οικονομικές και κοινωνικές. Φόροι, ανεργία, προσφυγικό, πολιτική απογοήτευση είναι κάποιες από αυτές. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, άλλες καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα, μα έχουν χάσει την ελπίδα τους. Ο καταναγκασμός της χαράς των εορτών, οι καταναλωτικές συνήθειες που τις συνοδεύουν συχνά μεγαλώνουν τη θλίψη ή την απελπισία. Και φυσικά όταν στις οικογένειες αυτές υπάρχουν παιδιά, η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή, καθόλου εύκολη.
            Αξίζει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το νόημα των γιορτών. Στον δυτικό κόσμο γιορτές σημαίνει Άγιος Βασίλης και δώρα. Καταστήματα ανοιχτά συνεχώς, πολύ φαγητό, νυχτερινές έξοδοι. Η οικονομική κρίση, όμως, μας έχει κάνει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής και τις αξίες με τις οποίες μέχρι τώρα ζούσαμε. Δεν υπάρχουν πια τόσα περιθώρια για όλα αυτά. Είναι μονόδρομος όμως η λύπη για αυτό;
            Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε με όσους αγαπάμε. Η αγάπη που δείχνουμε δεν είναι ανάγκη να μετριέται με κατανάλωση, με χρήμα. Το ότι μπορεί να μην έχουμε όλα όσα θέλουμε δεν σημαίνει πως δεν έχουμε αρκετά. Όταν μάλιστα υπάρχουν γύρω μας παιδιά, αρκεί να τους δώσουμε λίγη προσοχή για να καταφέρουμε να ξεχαστούμε από τις γκρίζες σκέψεις, για να νιώσουμε ελπίδα και αποφασιστικότητα πως θα τα καταφέρουμε.
            Ο κόσμος των παιδιών είναι από μόνος του πάμπλουτος. Αυτό είναι που έχουμε ξεχάσει. Μέσα στον διαρκή αγώνα για όλο και μεγαλύτερη υλική ικανοποίηση προσπερνάμε την έμφυτη τάση των παιδιών για παιχνίδι, για δημιουργικότητα. Τα παιδιά είναι σαν εύθραστα και πολύτιμα φυτά, που χρειάζονται φροντίδα. Η αληθινή φροντίδα δεν χωράει σε παιχνιδοσακούλες. Η αληθινή φροντίδα είναι να στεκόμαστε δίπλα τους, να τα αφουγκραζόμαστε. Να τους δίνουμε την ευκαιρία να είναι οι υπάρξεις που είναι χωρίς παράλογες απαιτήσεις, χωρίς εμμονές και δικά μας όνειρα που παρεμβαίνουν στη ζωή τους. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την πραγματικότητα που μαίνεται γύρω μας. Μπορούμε όμως να τα οπλίσουμε για να μπορέσουν αύριο να την αντιμετωπίσουν. Μπορούμε να τα μάθουμε να συνεργάζονται για να μην είναι αύριο μόνα τους. Μπορούμε να τα αφήνουμε να είναι δημιουργικά για να βρίσκουν στο μέλλον τις δικές τους λύσεις.
            Οι γιορτές είναι μια καλή αφορμή για να βρεθούμε δημιουργικά με τα παιδιά μας. Οι γονείς μπορούν να φτιάξουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές μαζί τους, να ζωγραφίσουν άγιους βασίληδες, αγγελάκια, κάρτες για τους συγγενείς, να φτιάξουν χριστουγεννιάτικες κάλτσες ή χιονάνθρωπους. Στο διαδίκτυο εύκολα θα βρουν οδηγίες για τέτοιες κατασκευές και πολλές ιδέες. Ακόμη καλύτερα να αυτοσχεδιάσουν. Να αφήσουν το παιδί που κρύβουν μέσα τους να παίξει, να χαρεί. Μπορούν να φτιάξουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τα παιδιά  ή να παίξουν θέατρο. Ή να διαβάσουν ήδη υπάρχουσες χριστουγεννιάτικες ιστορίες και να τις αλλάξουν, να τις φανταστούν διαφορετικά. Μπορούν να τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που τραγουδούσαν κι οι ίδιοι μικροί, να θυμηθούν, να νοσταλγήσουν. Ο ενήλικος κόσμος μάς ρουφά, όμως πάντα υπάρχει ένα παιδικό κομμάτι μέσα μας που λαχταρά να βγαίνει και να διασκεδάζει, να σκαρφίζεται και να γελάει.
          Ένα όμορφο παιχνίδι ποτέ δεν θα αντικαταστήσει τον χρόνο που περνά ένας γονιός με το παιδί του. Το παιδί θα θυμάται στιγμές με τα αγαπημένα του πρόσωπα και όχι με άψυχα αντικείμενα. Οπότε αυτές τις γιορτές δημιουργήστε, αυτοσχεδιάστε και κατασκευάστε αναμνήσεις.  Μέσα στα δύσκολα, οι μικρές στιγμές χαράς και αγάπης είναι αυτές που μας κάνουν να συνεχίζουμε. Και για τα παιδιά μας είναι πάντα το πιο όμορφο δώρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου